Mooi Lelystad heeft grote zorgen over het niet ondertekenen van de intentieoverkomst jeugdzorg door Lelystad, wat 19 december zou plaatsvinden. Deze overeenkomst is de eerste stap om te komen tot een Gemeenschappelijk Regeling (GR) met bestuur in plaats van de huidige Centrumregeling. De uitwerking tot GR vindt plaats in 2025. Met cruciale rol voor de gemeenteraden. De nieuwe GR moet staan per 1/1/2026. Dit heeft alles te maken met de Hervormingsagenda jeugd en het Wetsvoorstel verbetering beschikbaarheid jeugdzorg. Het proces en de stappen die daarbij gezet moeten worden zijn dus niet vrijblijvend. Er vindt nu in ieder geval een vertraging in het proces plaats. Een proces waarbij er ook een rol voor de raad is neergelegd. Zo zou in dit kwartaal de intentieovereenkomst voor een zienswijze aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Maar dat is voor Lelystad nu dus niet meer aan de orde, omdat wethouder Messelink niet meegetekend heeft. In 2025 wordt een nieuw regionaal overleg raadsleden als klankbord voor bestuur samengesteld die benut wordt voor visietrajecten, monitoring & evaluatie. Ook die trein mist nu de gemeenteraad van Lelystad. Mooi Lelystad heeft zodoende een agendaverzoek ingediend dat op dinsdagavond 4 februari in de openbare commissie Maatschappij wordt behandeld. Wij nodigen de partijen die gezamenlijk een brief naar het college en de raad hebben gestuurd uit om dan gebruik te maken van de mogelijkheid tot inspreken.
Vanuit het ministerie is al aangegeven dat de regio Flevoland geen robuuste regio is, bestuurlijke slagkracht mist, er zorgen zijn over dekkend zorglandschap door onder andere relatief veel niet gecontracteerd maatwerk. Daarom zal VWS in contact blijven staan over de ontwikkelingen in Flevoland.
Mooi Lelystad was blij te horen op de regionale bijeenkomst van Sociaal Domein Flevoland op 11 december jl. er eindelijk een verplichting voor gemeenten komt om specialistische jeugdzorg regionaal in te kopen (Wetsvoorstel). Dat geeft harmonisering van de administratieve processen bij de inkoop van deze specialistische jeugdzorg zodat de administratieve lasten voor jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen verminderen. In het ontwerpbesluit Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg is de regio-indeling vastgelegd en zijn de vormen van jeugdhulp aangewezen die – net als kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering – minimaal regionaal moeten worden ingekocht.
De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) maakt regionale inkoop verplicht voor de volgende zorgvormen:
• dagbehandeling
• kortdurend verblijf (alle vormen van jeugdhulp met verblijf vanaf 1 dagdeel straks onder regionale jeugdhulp)
• multidisciplinaire jeugdhulp
• specialistische jeugd GGZ
en alleen wanneer er sprake is van één of meer van de volgende vijf criteria:
1. de schaarste van de vraag;
2. de complexiteit van de problematiek in combinatie met de daarvoor benodigde multidisciplinaire specialistische expertise;
3. de schaarste van het aanbod;
4. het volume dat een jeugdhulpaanbieder nodig heeft om verantwoorde jeugdhulp te kunnen leveren;
5. het volume dat een jeugdhulpaanbieder nodig heeft om een gezonde bedrijfsvoering te kunnen voeren.
De nieuwe wet- en regelgeving gaat volgens de gemeente naar verwachting in op 1/7/2025.